—Welkom

Fysiologie

Waarom is de ademhaling zo'n krachtige tool?

Alles wat je wil weten over je adem!

Ademcoach

In ons lichaam bevinden zich twee zenuwstelsels: het somatische en het autonome zenuwstelsel. 

Het somatische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de communicatie tussen het lichaam en de buitenwereld. Het stuurt bewuste processen aan, zoals de aansturing van je benen wanneer je ergens naartoe loopt, of je spraak wanneer je met iemand in gesprek bent.

Het autonome zenuwstelsel bestuurt alle onbewuste processen, zoals je hartslag, het verteren van voedsel en ook je ademhaling. Het autonome zenuwstelsel is onderverdeeld in het sympathische (actie) en het parasympathische (rust) zenuwstelsel. Deze zijn allebei altijd actief, al wisselt het welke de overhand heeft.

Het sympathische zenuwstelsel

zenuwstelsel

Het sympathische zenuwstelsel wordt ook wel het gaspedaal van ons lichaam genoemd.

Het zorgt ervoor dat we in een vecht-en-vlucht-modus komen: erg belangrijk wanneer we in gevaar zijn en snel moeten reageren. Het lichaam maakt de hormonen adrenaline en cortisol aan, de hartslag versnelt en de vertering van voedsel komt on hold te staan. De ademhaling zit hoog in de borst en we staan op scherp. Dit systeem is ons van nature gegeven en was in de oertijd nuttig wanneer er direct (levens)gevaar dreigde door bijvoorbeeld een naderende beer. Tegenwoordig reageert ons stresssysteem ook op die manier vanwege zorgen over de hypotheek, onze carrière en eindeloze to-do-lijstjes.

Het parasympathische zenuwstelsel

Het parasympathische zenuwstelsel kun je zien als de rem van het lichaam, het zorgt ervoor dat we in rustmodus kunnen komen.

Wanneer het gevaar geweken is en we verder kunnen met de orde van de dag, vertraagt de hartslag, stopt het lichaam met de aanmaak van adrenaline en wordt de vertering van voedsel hervat. In rustmodus ontspannen de spieren en kunnen ze zich herstellen. De ademhaling zit laag in de buik en we ervaren rust en ontspanning.

Adem en Rust

Overactief zenuwstelsel


Veel mensen hebben tegenwoordig een overactief sympathisch zenuwstelsel, waardoor ze chronische stress ervaren. We zijn allemaal bekend met chronische stressklachten, depressie of burn-out, bij jezelf of bij iemand in je omgeving.


De kern? We zijn vergeten hoe we moeten ontspannen. De adem is dé tool bij uitstek om dit te (her)leren. Wanneer je je ademhaling bewust stuurt, ben je in staat invloed uit te oefenen op je autonome zenuwstelsel en dus op processen waarvan je dacht dat je er geen invloed op had. Oftewel: door bewust te ademen, kan je zelf meer rust en ontspanning gaan creëren en ervaren in je leven.

Binnenkort!

Achter de schermen word druk gewerkt aan de Adem en Rust community. Zodat ademwerk nog toegankelijker is voor iedereen.

Houd social media in de gaten voor updates.