—Welkom

Adem en Rust

Ademcoaching in Zutphen

Je adem tijdens angst of paniekaanvallen. In dit artikel leer je hoe je je adem kan gebruiken om een paniek aanval te beheersen

Jasper Heijster Ademcoach

Weer vertrouwen in je lijf: Hoe een juiste ademhaling paniekaanvallen zal helpen beheersen.

Dan is het misschien tijd om je ademhaling eens onder de loep te nemen. Op deze pagina leg ik je het volgende uit:

  • Hoe je bij jezelf checkt of je het hebt
  • Het verschil tussen acute en chronische hyperventilatie
  • De effecten van chronische hyperventilatie op je fysieke lichaam
  • Welke problemen het nog meer kan veroorzaken, zoals slaapproblemen, stress en burn-out klachten, angst/paniekaanvallen, overgewicht, mentale klachten
  • Wat je zelf kunt doen tegen chronische hyperventilatie
  • Wat ik eventueel voor je zou kunnen doen om er vanaf te komen

Je adem tijdens een paniekaanval

Weer vertrouwen in je lichaam: Hoe een juiste ademhaling paniekaanvallen helpt beheersen

Adem diep in, voel hoe de lucht je longen vult en je buik uitzet. Adem langzaam uit en laat de spanning en stress los die je mogelijk voelt. Je ademhaling is een krachtig hulpmiddel dat we vaak over het hoofd zien. Wanneer je leert hoe je ademhaling op de juiste manier gebruikt, kan dit een transformerende invloed hebben op zowel je mentale als fysieke welzijn.

In onze hectische wereld komen paniekaanvallen helaas vaak voor, wat ervoor zorgt dat mensen zich overweldigd en machteloos voelen. Maar wat als ik je zou vertellen dat de sleutel tot het beheersen van deze aanvallen letterlijk recht onder je neus ligt?

Een juiste ademhaling kan van grote invloed zijn op het beheersen van paniekaanvallen. Door te begrijpen hoe ademhaling werkt en eenvoudige technieken toe te passen, krijg je meer controle over je lichaam en geest. Hierdoor kun je de uitdagingen van het dagelijks leven met meer rust en vertrouwen tegemoet treden.

Laten we ontdekken hoe ademhaling kan helpen om paniekaanvallen te beheersen, zodat jij weer controle kunt krijgen over je lichaam en je gedachten.

Wat is een paniekaanval en wat zijn de symptomen?

Paniekaanvallen zijn plotselinge, intense momenten van angst die zonder waarschuwing kunnen optreden. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met fysieke symptomen zoals:

  • Hartkloppingen
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Een gevoel van verstikking

Mensen die paniekaanvallen ervaren, voelen vaak dat ze de controle verliezen over hun lichaam. Ze zijn bang om flauw te vallen, dood te gaan, of gek te worden. Dit gevoel van intense angst kan het dagelijks leven ernstig beïnvloeden.

Paniekaanvallen kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde manier van ademen, stress, trauma, fobieën of zelfs bepaalde medicijnen. Ze kunnen ook zonder duidelijke reden optreden, wat voor extra verwarring zorgt. Hoewel ze heel beangstigend kunnen zijn, zijn paniekaanvallen niet levensbedreigend. Ze ontstaan door een overactiviteit van het stresssysteem in ons lichaam. Door te begrijpen hoe ademhaling deze stressreactie beïnvloedt, kun je leren om paniekaanvallen beter te beheersen.

Stress response

De rol van je ademhaling bij een paniekaanval

Je ademhaling speelt een centrale rol tijdens paniekaanvallen. Wanneer we geconfronteerd worden met stress of angst, schakelt ons lichaam over naar de ‘vecht-of-vlucht’-modus. Dit activeert het sympathische zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrijkomen.

Een veelvoorkomende fysieke reactie tijdens een paniekaanval is een snelle, oppervlakkige ademhaling, oftewel hyperventilatie. Hierdoor gaat het zuurstofniveau in je bloed omhoog, terwijl het koolstofdioxidegehalte daalt. Dit uit balans brengen van je ademhaling kan leiden tot:

  • Een verhoogde hartslag
  • Duizeligheid
  • Een benauwd gevoel

Wil jij de gratis video training ontvangen?

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Wil je hulp bij waar je op moet letten met betrekking tot je ademhaling?

In deze gratis videotraining leg ik het je stap voor stap uit. Ik neem je mee en behandel de volgende onderwerpen:

  • De Optimale Adem Methode die ik gebruik om rust in mijn hoofd te krijgen.
  • De 7 kenmerken van een goed adempatroon en een slecht adempatroon.
  • Hoe een verkeerd adempatroon zich onbewust ontwikkelt en wat daar de negatieve gevolgen van zijn.
  • Tools om je adempatroon te optimaliseren.

Hoe een onjuiste ademhaling paniekaanvallen kan verergeren

Wanneer je tijdens een paniekaanval sneller en oppervlakkiger begint te ademen, kan dit de aanval verergeren. De angst en het gevoel van controleverlies kunnen ervoor zorgen dat je nog sneller gaat ademen, wat leidt tot een vicieuze cirkel van hyperventilatie en angst. Hoe meer je hyperventileert, hoe sterker de symptomen worden, waardoor de paniekaanval steeds heftiger aanvoelt.

 




Het doorbreken van deze vicieuze cirkel begint bij het reguleren van je ademhaling. Door je ademhaling bewust onder controle te houden, kun je de fysieke symptomen van een paniekaanval verminderen en uiteindelijk de aanval zelf beheersen.

Wat is nou juist? Hoe te ademen...

De wetenschap achter juiste ademhalingstechniek

De basis van effectieve ademhalingstechnieken is te vinden in de wisselwerking tussen je ademhaling en je zenuwstelsel. Ons autonome zenuwstelsel reguleert automatisch vitale functies zoals ademhaling en hartslag. Dit systeem bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de ‘vecht-of-vlucht’-reactie) en het parasympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor rust en herstel).

Tijdens een paniekaanval is het sympathische zenuwstelsel overactief. Door je ademhaling te vertragen en dieper te maken, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, waardoor je lichaam zich kan ontspannen. Hierdoor verminder je de fysieke symptomen van een paniekaanval en herstel je de balans in je lichaam.

Diafragmatische ademhaling: de sleutel tot het beheersen van paniekaanvallen

Een van de meest effectieve ademhalingstechnieken om paniekaanvallen te beheersen, is diafragmatische ademhaling, ook wel buikademhaling genoemd. Dit is een ademhalingstechniek waarbij je ademhaling vanuit je middenrif komt in plaats van vanuit je borst. 

Door je buik te laten uitzetten bij het inademen, activeer je de diafragma, wat helpt om je zenuwstelsel te kalmeren en je lichaam in een staat van ontspanning te brengen.

Laten we stap voor stap kijken hoe je deze ademhalingstechniek kunt toepassen:

  1. Ga zitten of liggen in een comfortabele positie.
  2. Plaats één hand op je buik en de andere hand op je borst.
  3. Adem langzaam in door je neus, en voel hoe je buik uitzet terwijl je borst zo min mogelijk beweegt.
  4. Adem langzaam uit door je neus en voel hoe je buik weer inzakt.
  5. Herhaal dit gedurende 5-10 minuten, waarbij je je concentreert op het ritme van je ademhaling en je uitademing iets langer maakt dan je inademing.

Oefen deze techniek dagelijks of wanneer je voelt dat een paniekaanval opkomt. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het zal worden om je ademhaling te reguleren tijdens momenten van stress.

zenuwstelsel

Het integreren van mindfulness en ontspanningsoefeningen

Naast ademhalingstechnieken kunnen mindfulness en ontspanningsoefeningen ook helpen bij het beheersen van paniekaanvallen. Mindfulness, waarbij je bewust in het moment aanwezig bent zonder oordeel, helpt je om afstand te nemen van je gedachten en emoties, zonder erin meegezogen te worden. Door mindfulness te beoefenen, kun je angstige gedachten beter loslaten en je aandacht richten op het huidige moment.

Professionele hulp zoeken voor paniekaanvallen

Als je regelmatig paniekaanvallen ervaart, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Als ademcoach kan ik je begeleiden in het leren beheersen van paniekaanvallen door een verbeterde manier van ademen en ontspanningsoefeningen. Deze technieken helpen je om weer vertrouwen te krijgen in je lichaam en rust te vinden in stressvolle situaties.

Houd er rekening mee dat ademcoaching geen vervanging is voor medische zorg of therapie, maar een aanvullende methode kan zijn om je welzijn te verbeteren.

‘’Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”

De keuze is aan jou, wil je verandering?

Het beheersen van paniekaanvallen begint met een juiste ademhaling. Door je ademhaling onder controle te houden en mindfulness te integreren in je dagelijks leven, kun je paniekaanvallen beter beheersen en meer rust en vertrouwen in je lichaam ervaren.

Wil je meer weten over ademhalingstechnieken en hoe ze jou kunnen helpen? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen werken we aan meer rust en een fijner leven.

Rust in het lichaam, betekent ook rust in het hoofd.

Welkom bij Adem en Rust

Ademcoaching vanuit passie voor de adem en een goede gezondheid, nuchter en zonder poespas gebracht en altijd onderbouwd vanuit fysiologisch oogpunt.

Ademcoach
Ben je moe van de symptomen van stress, hyperventilatie, een burn-out of slaapproblemen? Wil je je sportprestaties naar een hoger niveau tillen? Ademcoaching is bewezen effectief!

jasper@ademenrust.nl

06 25373145

Binnenkort!

Achter de schermen word druk gewerkt aan de Adem en Rust community. Zodat ademwerk nog toegankelijker is voor iedereen.

Houd social media in de gaten voor updates.