—Welkom

Adem en Rust

Ademcoaching in Zutphen

Stress vs. chronische stress..
Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van chronische stress en kom je weer tot rust?

chronische stress Ademcoach

Stress

Stress, een kort woord dat steeds vaker gebruikt wordt in onze samenleving en misschien ook wel door jou. Iets waar lang een taboe op rustte en voor sommige mensen is het lastig om toe te geven dat ze er last van hebben.

Maar wat is stress eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?

Stress is een verzameling van sensaties en symptomen die je voelt, wanneer het sympathische zenuwstelsel de overhand krijgt in het lichaam. Een voor het lichaam belangrijk overlevingsmechanisme: het zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je een vervelende situatie overleeft. Het kan echter ook je vijand worden. We onderscheiden twee vormen: Acute stress en chronische stress.

Een voorbeeld van acute stress is bijvoorbeeld wanneer je op het allerlaatste moment een tram hoort naderen… Je brein detecteert een levensbedreigende situatie en zorgt direct voor een shot adrenaline en cortisol hormonen en die op hun beurt weer de hartslag en de ademfrequentie verhogen. Dit zorgt o.a. voor een hoge bloedruk en de afgifte van glucose(suikers) in het bloed, om direct veel energie vrij te maken. Het lichaam is helemaal aangezet, oftewel het sympathische zenuwstelsel (fight or flight) is actief en je kan nog net op tijd wegspringen. Het lichaam is helemaal aangezet voor het dreigende gevaar, waarna alles weer tot rust komt.

Een voorbeeld van chronische stress is bijvoorbeeld een hoge werkdruk of een to-do lijst die zich maar blijft aandienen, maar het kan ook een conflict met je leidinggevende zijn of een relatie die betere tijden heeft gekend. Je ziet dat dit geen levensbedreigende situaties zijn, maar in je lichaam gebeurt wel degelijk hetzelfde als bij acute stress.

Wij, mensen, hebben namelijk het unieke vermogen om het sympathische zenuwstelsel te activeren met onze gedachtes. We denken aan de eindeloze to-do lijstjes, of ergeren ons aan een partner waardoor we gevoelens van stress ervaren. Wanneer deze gedachtes of ergernissen langere tijd aanhouden kan dit zorgen voor chronische stress.

Het lichaam herkent geen verschil tussen stress door een naderende tram of stress doordat we ergens over piekeren. De hormonen adrenaline en cortisol worden dus continu aangemaakt. De hartslag, bloedruk en ademfrequentie blijven hoog en dit voel je hoog in de borst. Het lichaam zal ook deze gehele periode glucose in plaats van vet verbranden om energie vrij te maken.

De suikerverbranding is belangrijk tijdens levensbedreigende situaties en tijdens het sporten, maar is inefficiënt voor een langere periode. Het aanmaken van adrenaline en cortisol, die de hartslag, bloeddruk en ademfrequentie hoog houden, kost namelijk veel energie. Er is dan ook geen energie meer over voor de groei en herstel van het lichaam, waardoor het lichaam minder weerbaar is voor allerlei ziektes en aandoeningen.

Bovendien zorgen adrenaline, cortisol en veel glucose in het bloed er ook voor dat je slecht slaapt, waardoor er nog minder energie overblijft en ook hierover gepiekerd wordt. Andere symptomen van chronische stress kunnen zijn: maag/darm problemen, hoofdpijn/migraine, spanning in de spieren (vaak in de rug en schouders), concentratieproblemen, geheugenverlies en emoties van boosheid en verdriet.

Je bent in een vicieuze cirkel beland, er vindt geen herstel meer plaats en je weet niet meer hoe je kunt uitrusten.

Hoe kom je van stress af? Eigenlijk is het relatief simpel: bewust ademhalen.

Het unieke aan de adem is dat we er bewust mee kunnen schakelen tussen ons sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Door meer bewustzijn en vertrouwen op te bouwen, kan je de adem dus gebruiken om het parasympatische zenuwstelsel (rest and digest) te activeren. Door bewust te ademen verbreek je de vicieuze cirkel en leer je weer hoe je tot rust komt.

Dit is de kracht van de adem, welke je altijd bij je hebt. Tijdens ademcoaching bij Adem en Rust gaan we kijken naar de patronen die jouw chronische stress in stand houden. Door gebruik te maken van verschillende technieken en oefeningen zullen de symptomen van stress snel afnemen.

Rust in het lichaam, betekent ook rust in het hoofd.

Welkom bij Adem en Rust

Ademcoaching vanuit passie voor de adem en een goede gezondheid, nuchter en zonder poespas gebracht en altijd onderbouwd vanuit fysiologisch oogpunt.

Ademcoach
Ben je moe van de symptomen van stress, hyperventilatie, een burn-out of slaapproblemen? Wil je je sportprestaties naar een hoger niveau tillen? Ademcoaching is bewezen effectief!

jasper@ademenrust.nl

06 25373145

Binnenkort!

Achter de schermen word druk gewerkt aan de Adem en Rust community. Zodat ademwerk nog toegankelijker is voor iedereen.

Houd social media in de gaten voor updates.